AJ Milano – 24 nov

Het is nu 5 uur in de avond. Over een kleine 4 uur is de tip-off van een heel belangrijke wedstrijd. Iedereen is dan ook erg bezig met het resultaat. De druk wordt met name hoger omdat de wedstrijd tegen Panathinaikos werd verloren. Dat zouden bonuspunten kunnen zijn. Als buitenstaander observeer ik en stel ik vragen. De hoofdcoach, Piero Bucchi, komt naast me zitten tijdens de training gisteren. Zijn eerste opmerking is dat er een coach in de Italiaanse league is ontslagen. Vorig jaar succesvol, coach van het jaar, en dit seizoen stijf onderaan met 6 verloren wedstrijden. Ik verbaas me erover dat hij daar mee bezig is. Opnieuw geeft hij weer hoog op van de tegenstander. We moeten winnen, in ieder geval 2 wedstrijden winnen van de 3 thuiswedstrijden die op het programma staan. Dat wordt niet makkelijk, geeft hij aan. Efes Pilsen is een goed team, Valencia heeft net z’n coach ontslagen en Pesic aangesteld en dan nu CSKA. Als we winnen van CSKA dan staan we 4 punten los. Zoals ik eerder schreef, de top-16 van de Euroleague is heel belangrijk in de club. Petravicius, een grote inside speler, wordt gespaard tijdens de competitiewedstrijden om in de Euroleague te kunnen spelen. Thomas van de Spiegel is zijn back-up en speelt dus in plaats van hem in de competitie. Samen zou niet kunnen, omdat er dan teveel buitenlanders op het roster staan. Daarbij is Jonas Manciulis ook uit de running. Het lost het probleem van de (weinige) speeltijd van Marco Mordente op, maar geeft wel een probleem bij de match-ups omdat Krypa en Sisauskas van CSKA groter en fysieker zijn.

Ik heb gisteren van de staf een DVD geleend van de wedstrijd Efes Pilsen – CSKA. Mij overtuigd CSKA niet echt. Ze spelen heel apathisch, robotachtig. Er zit weinig passie in. Veel Russische spelers, die lijken over het algemeen toch wat flegmatieker te zijn. Daarbij is de uitvoering niet echt goed. In ieder geval niet de uitvoering van de Messina-jaren bij CSKA. De spacing lijkt in het voordeel van Milaan te werken. Als ik dat zeg, noemt de coach direct een aantal spelers op die niet onderschat mogen worden. En ze zijn groot.

Dat zijn ze inderdaad. Vanochtend tijdens de shoot-around ben ik blijven zitten bij de training. Wat een compleet andere sfeer heerst er bij dit team dan bij Milaan. CSKA heeft gisteren niet getraind, wat over het algemeen wel normaal is. De thuisploeg moet het veld op de wedstrijdtijd een dag voor de wedstrijd ter beschikking stellen aan de tegenstander. CSKA maakt hier geen gebruik van, want ze hebben ‘s ochtends in de eigen hal getraind in Moskou en zijn daarna op het vliegtuig gestapt. Een procedure die Milaan bij de competitiewedstrijden doet (ook als de tegenstander op 45 minuten met de bus ligt). CSKA heeft ook een andere procedure m.b.t. de hotels. Gebruikelijk is dat de kosten van het hotel door de thuisploeg worden gedragen. Maar CSKA regelt haar eigen hotels. Het betekent ook dat je in Moskou zelf een hotel moet zoeken. Maar een thuiswedstrijd tegen CSKA is dus een ‘goedkope’ wedstrijd. Het waarom is overigens niet bekend, maar zal ongetwijfeld te maken hebben met financiën. Of met een internationale hotel-keten als sponsor, dan zit je natuurlijk in elke grote stad voor weinig geld. Toch weer financiën.

Het blijft wel bijzonder. De spelers trekken om mij heen hun schoenen en reversebles aan. Naast me zit Smodis. Een ster onder Messina en nu goed voor 15 minuten per wedstrijd. Zijn salaris: 2,5 miljoen Euro en in de wetenschap dat hij volgende jaar voor het hetzelfde bedrag onder contract staat. Scoort gemiddeld 4,4 punten in de Euroleague. En kijk dan nog eens naar dat salaris. Naast hem zat Boban Marjanovic. Geen idee wat hij zal verdienen, maar wat een reus. Twee meter twee-en-twintig. Toen hij daar zo zat, viel op dat hij verschrikkelijk grote oren heeft. En u kent het sprookje van roodkapje.

Zo nog 3 uur tot de wedstrijd. Ik ga me op verzoek van de coach, voorbereiden op de wedstrijd. Vanochtend na de shoot-around kwam hij langslopen en zei: “You have to be ready, focussed!”. “I will”, zei ik en daar moet ik dan ook maar voor zorgen. Focus: disciplined thoughts, disciplined actions.

Geef een reactie