AJ Milano – slot

De wedstrijd tegen CSKA wordt gewonnen. De fans van Milaan zullen er blij mee zijn, de sponsor – Giorgio Armani zelf zit altijd in de zaal – ook. De top-16 is wel heel dichtbij gekomen. Als ‘neutrale’ toeschouwer was het ondermaats. Van Euroleague teams verwacht je niet zoveel slechte beslissingen, maar ook en vooral rare turnovers. Tijdens de wedstrijd kon ik me niet onttrekken aan het idee dat de spelers van CSKA wilde dat hun coach, Vujocevic, ontslagen werd. Er was geen enkele communicatie en als een speler een onbegrijpelijke turnover maakte (Gordon die in een fastbreak een bal out of bounds gooit, terwijl niemand in de buurt is om de bal te vangen), stond coach Vujocevic met opgeheven armen vooral de scheidsrechter te intimideren. Afijn, het zag er niet goed uit. Dat bleek ook voor het bestuur van CSKA duidelijk, want de volgende dag werd de coach ontslagen. CSKA, een topteam van dit decennium, gaat de top-16 waarschijnlijk niet halen. Een goede les voor alle teams die het goed doen: de tweede wet van de Thermodynamica – alles wordt slechter.

In het Milaan kamp was alles geweldig. Na de wedstrijd sprak ik de hele coaching staf en die waren bijzonder opgelucht. De wedstrijd was vooraf voor Milaan niet makkelijk geweest. Jonas Manculius geblesseerd, Petravicius op halve kracht en de belangrijkste speler van Milaan, David Hawkins, met maagproblemen. Dat betekende dat de rotatie op de perimeter bijzonder beperkt was. Voor de drie posities aan de buitenkant waren Finley, Mordente, Jaaber en Hawkins beschikbaar. Elke keer als er tempo werd gemaakt, werd er een duidelijk voordeel op CSKA gecreëerd. Maar wat doe je als coach als je weet dat je rotatie grote problemen kent. Het tempo omhoog voeren, kan betekenen dat je buiten adem bent in het belangrijke 4e kwart. Het tempo laag houden, speelt CSKA in de kaart die een half court team zijn. Een prachtig dilemma (voor de buitenstaander).

Uiteindelijk speelt Jaaber een sleutelrol in de wedstrijd. Hoewel hij deze week nauwelijks heeft getraind, maakt hij 2 cruciale driepunters. Een om de aansluiting te krijgen in het 3e kwart na een verschrikkelijke 1e helft. De andere op anderhalve minuut voor het einde als Milaan met 57-61 achterstaat. De driepunter zorgt voor een explosie in de zaal en nadat CSKA weer 2 unforced errors produceert, wint Milaan de wedstrijd omdat ze de vrije worpen converteert.

De win is het einde van mijn periode hier in Milaan. Een bijzondere periode vooral door de openheid van de staf. Op alle vragen kreeg ik antwoord, alle voorbereidingen kon ik inzien en alles daarom van zeer dichtbij meemaken. In mijn laatste bijdrage zal ik nog ingaan op de scouting van Milaan. Een belangrijk facet van de voorbereidingen op komende tegenstanders. Daarbij was de verantwoordelijke assistent van Milaan voor de scouting, mijn contactpersoon en belangrijkste begeleider: Mario Fioretti. Een coach die zich een slag in de rondte werkt en bijzonder werk levert op het hoogste Europese niveau. Maar meer hierover in mijn allerlaatste bijdrage.

Geef een reactie