AJ Milano – Video Scouting

Tijdens mijn tijd in Milaan was ik vooral onder de hoede van Mario Fioretti. Mario is de video-analyse specialist van AJ Milano en een van de 2 assistent-coaches van het team. In deze bijdrage geef ik beknopt aan wat Milaan doet met video-analyse en hoe het wordt ingezet bij de begeleiding van het team naar de wedstrijden.

Vrijwel alle coachtaken bij de staf zijn verdeeld in competitie en Euroleague wedstrijden. Zo ook bij de video-analyse. Naast Mario Fioretti is ook Georgio Valli assistent-coach. Valli is een ex-coach in de Serie-A, oud-assistent van Messina bij Treviso en heeft met verschillende teams promotie van de tweede naar de eerste serie afgedwongen. In principe is hij verantwoordelijk voor de voorbereiding van het team op de Euroleague tegenstanders. Mario is verantwoordelijk voor de tegenstanders in de competitie.

In de praktijk is het echter zo dat er een team rondom Mario de hele voorbereiding doet. Het team bestaat uit 2 jeugdcoaches, die “full-time” in dienst zijn en hun tijd verdelen tussen de jeugd en het herenteam. Van elke tegenstander worden de laatste 4 wedstrijden geanalyseerd. Deze analyse wordt gedaan met het softwareprogramma Dartfish. Hetzelfde programma als ik gebruikte bij Rotterdam en Bergen op Zoom. De analyse is behalve een verzameling van beelden, vooral een analyse van effectiviteit. Het is bijna meer scouten voor stats, dan scouten voor beelden.

Van elke tegenstander worden dus de laatste 4 wedstrijden geanalyseerd. Elke possession die ze spelen, verdedigend en aanvallend, wordt ‘getagged’. Hierdoor kennen ze dus ook de effectiviteit van elke aanvallende play, en wie bij de tegenstander het meest effectief is. Het taggingpanel dat wordt gehanteerd is bijzonder uitgebreid en het is dan ook geen wonder dat de stress voor elke wedstrijd om de analyses op tijd af te krijgen, zichtbaar is. 

Aan de hand van deze analyses worden rapporten geschreven. Een kleine voor de spelers en een uitgebreidere voor de coaching staf. De ‘kleine’ analyse bestaat over het algemeen uit 9 pagina’s, waarbij de eerste 3 pagina’s bestaan uit een opsomming van alle spelers met de analyse van de speler erbij en het individuele game-plan. De resterende pagina’s bestaan uit alle plays in diagrammen met daarbij hoeveel het wordt gespeeld en wat de effectiviteit is van elke play. 

De individuele analyse leest dan als volgt:

“Speler” PG (1984): Left, quick, scoring PG. 3’s on the break. Match up early. 1-on-1 pick&roll player: he prefers to go left to attack the basket (splits) or pull it up – both hands (also step back). Average passer. Post up: to attack going left to fade away going right. Keep pressure, force him right, deny the ball to him.

Verder zijn er verder nog de statistieken te vinden en de teamstats. In principe begint de voorbereiding op de volgende wedstrijd direct na de hersteltraining van de wedstrijd ervoor. Over het algemeen is tijdens de Euroleague periode geen dag vrij. De dag na de wedstrijd wordt er video gekeken, uitgelopen en licht getraind, maar de volgende dag wordt al direct begonnen met beelden van de tegenstander. Op maandag is dan een hersteltraining, maar dinsdag, woensdag en donderdagochtend krijgen de spelers al beelden te zien van de komende tegenstander. Niet verwonderlijk dus dat het video-analyse team veel wedstrijden vooruit werkt, want na de wedstrijd is er geen tijd omdat er een ‘self-scouting’ moet worden gedaan. Een analyse van de wedstrijd over Milaan zelf en alle cijfers met betrekking tot de effectiviteit.

Op de dinsdagwedstrijd wordt in drill-vorm verdedigende situaties getraind. Zo was in de voorbereiding tegen Panathinaikos belangrijk dat de spelers help&recover speelden, close-outs maakten waarbij geen middenpenetratie werd opgegeven. In 4-tegen-4 drills en 4-tegen-3 drills werden rotaties en close-outs getraind. Maar elke training is een voorbereiding op de wedstrijd of om te herstellen van een wedstrijd. Lastig dus ook om nieuwe gewoonten aan te brengen. Binnen zo’n concept moet dus in de voorbereiding alles al ingeslepen zijn. Er is in het seizoen nauwelijks mogelijkheid (tijd) om zaken fundamenteel anders aan te pakken. Datzelfde geldt voor het fysieke, conditionele gedeelte. Het is onderhoud en verder eigenlijk niets.

Het team achter Mario werkt zich een ongeluk om alle gegevens op tijd af te hebben. Leerzaam, want dit was video-analyse PLUS.

Geef een reactie