Analyse Landstede Zwolle

Belangrijkste reden om analyses te maken is dat ik op een andere manier over onze prachtige sport wil schrijven. Niet het normale verhaal over een wedstrijd, over winnen en verliezen en ander drama. Maar een groter verhaal naar wat een team specifiek doet, weg van de emotie, zodat het een verhaal wordt over hoe een team speelt, waarin hun kracht ligt. In de hoop dat de lezer iets oppakt uit het verhaal en met nog meer interesse zijn of haar team volgt en op een iets andere manier kijkt naar een wedstrijd.

Deze week Landstede Hammers uit Zwolle gecoacht door Herman van der Belt.

Algemeen

Alle statistieken die ik beschrijf zijn de cijfers van de wedstrijden onderling van de Elite A teams. Ik neem de wedstrijden mee die in de reguliere competitie zijn gespeeld vanaf half januari toen de DBL weer opstartte en de wedstrijden die nu in de Elite A worden gespeeld. Na 8 wedstrijden tegen Elite A tegenstanders heeft Zwolle de beste verdediging (100 punten tegen per 100x balbezit) en de minst efficiënte aanval van de Elite A (101,7).

Verdediging

Landstede heeft de beste verdediging omdat ze een aantal dingen goed doen. Allereerst rebounden ze goed (75% verdedigende rebound%). Samen met Rotterdam zijn ze hiermee koploper in de Elite A. Dit voorkomen van 2e kansen voor een tegenstander is een eerste stap om niet teveel punten tegen te krijgen. Daarnaast heeft Zwolle de beste ‘interior’ verdediging. Dichtbij de basket (restricted area) scoren teams gemiddeld iets meer dan 50% van hun schotpogingen. Landstede houdt teams onder de 47%. Dat lijkt een kleine marge (3%), maar omdat de meeste schoten vanuit dit gebied worden genomen, heeft het toch impact. En moeilijk scoren zorgt ook dat een tegenstander andere oplossingen zal gaan zoeken. Vaak zijn dat schoten iets verder weg van de basket, die tegen een nog lager percentage worden geschoten. Tegenstanders schieten tegen Landstede wel 38% van hun driepunts pogingen raak.

Aanval

Van de 6 teams in de Elite A heeft Zwolle de meeste problemen om balbezit om te zetten in punten. Het eerste doel van een aanval. Dat komt allereerst omdat er vrij veel turnovers zijn in het spel. Zwolle wil oplossingen als team zoeken en dat zorgt voor pass-fouten door timing-problemen of mis-communicatie. Dit soort turnovers zijn logisch in een team dat echt als team wil spelen. Zwolle heeft een hoog turnover percentage van bijna 19%. Dat betekent dat van elke 5 aanvallen, 1 aanval geen punten oplevert. Hier moet de tijd zijn werk doen. Als teams langer bij elkaar zijn, dalen dit soort statistieken. Maar op dit moment in de Elite A zijn het team met het hoogste turnover percentage. Den Bosch is het zuinigst met de bal (14%).

Landstede Hammers zijn eigenlijk het gemiddelde team in de Elite A wat schotselectie betreft. De helft van de schoten wordt dichtbij de basket genomen (restricted/blauw), iets meer dan 1/3 vanaf de driepuntlijn en 6% verre 2-punt schoten die net binnen de driepuntslijn worden genomen.

In mijn vorige analyse van Feyenoord Basketbal liet ik eenzelfde taartdiagram zien over de schotdistributie van de teams. Dit maakt deel uit van een grotere studie die ik aan het maken ben van de effectiviteit van schoten en waarover ik later ook nog wat zal publiceren. Ook voor Landstede heb ik gekeken naar de schoten die zij nemen. Ik kreeg hierover wat vragen, daarom hieronder eerst een wat uitgebreidere diagram. Hieronder de gemiddelde schotpercentages van de Elite A over 2 seizoenen.

In dit diagram staan het gemiddelde schotpercentage van de Elite A teams over 2 seizoenen per schotlocatie. De kleuren corresponderen met de kleuren in het taartdiagram.

Zoals te zien in het eerste diagram neemt Zwolle 50% van hun schoten in de (blauwe) restricted area. Gemiddeld scoren teams hier 51% zoals te zien is in het 2e diagram. Ze zoeken dus een gebied op waar ze ook sterk zijn. Noah Dahlman en Jozo Rados zijn belangrijke pionnen. Verder wordt hier ook in transitie situaties veel schoten genomen. Denk aan lay-ups in fast break. Maar hier ligt ook een klein probleem. Deze week tegen Donar schoten ze hier 13 op 33 (.40) en totaal tegen alle Elite A teams 48%. Hier laten ze als team dus nog wel punten liggen.

Vorig seizoen was de snelle eerste aanval van Landstede een gevaar voor elk team. Kijkend naar de cijfers van vorig seizoen is er een opvallend verschil, hoewel het team niet heel veel veranderd is. De zogenaamde transitie aanval, binnen 8 tot 10 seconden een doelpoging doen, is een enorm wapen vooral als je goed verdedigt. Ook dit seizoen is deze transitie aanval een zeer efficient wapen (het levert 1.4 punten per balbezit op), maar het wordt veel minder gebruikt! Was deze transitie aanval in 2019-2020 nog goed voor 14 punten per wedstrijd, nu scoort Landstede hier nog maar 8 punten uit.

De grote kracht van Landstede Hammers ligt toch in het feit dat ze als een team willen spelen. Iedereen op dezelfde pagina, alle neuzen dezelfde richting op, knokken voor elkaar. Dat gaat vaak met aanloop problemen in het begin, maar juist deze manier van spelen zorgt ervoor dat alle spelers in het team een bijdrage gaan leveren. En op middellange termijn levert dat veel succes op. In Zwolle is een organisatie die inmiddels niet beter weet, en de ups en downs van het begin van het seizoen herkent, niet emotioneel reageert en weet dat het een investering is voor toekomstig succes. Daarom tot slot een paar clips van aanvallen, waarin het teamdenken ingebakken zit. Het zoeken naar de open man, simpel efficiënt basketbal. Gewoon teambasketbal. Leuk om naar te kijken!

Comments are closed.