Big Ten – NCAA

Nu we net begonnen zijn met het NCAA toernooi is het wel even leuk om te kijken hoe de Big Ten teams, die ik afgelopen week gezien heb, het er vanaf brengen. Zoals gezegd waren 7 van de 11 Big Ten scholen geselecteerd. Alle ‘bubble-teams’ werden uitgenodigd door de commissie. Voor mensen niet ingevoerd in het college-basketball: het eindtoernooi van het college basketball (NCAA), maar er zijn nog enkele andere toernooien, is voor de media een geweldige happening. Er wordt vanaf januari non-stop gedebatteerd over wie het toernooi wel en niet gaan halen. Bij een gewone wedstrijd in februari kan een commentator al beweren dat door het winnen van deze wedstrijd een toernooi uitnodiging zeker wordt. Alle teams zijn gerangschikt en met wegingsfactoren ingeschaald. Zo ontstaan een aantal favorieten, maar ook teams die het misschien wel, of misschien niet gaan halen. Dat zijn ‘bubble-teams’. Deze teams zitten ‘on the bubble’ en zijn afhankelijk van eigen resultaten, uitslagen van andere teams en de goedhartigheid van de commissie die de uitnodigingen verstuurt.

Hoe hebben de ‘bubble-teams’ en de overige Big Ten teams het tot nu toe gedaan. We zijn overigens net begonnen met de kwalificatie voor de Sweet Sixteen. In de eerste echte ronde zijn de Big Ten teams 5-2. Penn State verloor van Temple (66-64) en Michigan State verloor na een aanzienlijke achterstand goed te hebben gemaakt uiteindelijk van UCLA (78-76).

Michigan versloeg Tennessee (75-45), Ohio State liet weinig over van Texas-San Antonio (oude school van Anthony Dill), Purdue versloeg Saint Peter’s en Illinois won van UNLV (73-62). Vandaag, of eigenlijk straks, speelt Wisconsin tegen Kansas State voor een sweet sixteen plaats.

Overigens is met dit resultaat de Big Ten, samen met de Big East, de enige conference die nog 5 teams in het toernooi heeft zitten.

Geef een reactie