Op 11 januari 2014 is er een workshop over verdedigen. Hier volgt een korte inleiding en een aantal filmpjes die gebruikt zijn in de cursus en een download van de gebruikte presentatie. Als voorbereiding op de workshop wordt van alle deelnemers gevraagd om hun verdedigingsfilosofie kort op papier te zetten. Daarbij moet elke deelnemer 3 uitgangspunten formuleren die symbool staat voor die verdedigingsfilosofie.
In de workshop gaan we in op een aantal onderwerpen:
– rol van vrije worpen
– rol van Big 4
– rol van schotselectie in de aanval
– rol van teamvorming in relatie tot de verdediging
– keuze van soort aanval om efficiëntere verdediging te krijgen
In de aanvallende workshop worden de transitie naar de aanval en de halfcourt aanval wel als aparte onderdelen gezien. Ditzelfde onderscheid maken we bij de verdediging. We delen de verdediging op in de transitie naar verdediging (met taken en rollen) en de halfcourt verdediging.
Aan de hand van de leervragen is er vooral aandacht voor de pick&roll verdediging, de 1-tegen-1 close-out en zone verdedigingen.
Vanaf maandag 13 januari 2014 zal hier de presentatie en een aantal filmpjes worden gepubliceerd.
Hier is de gebruikte presentatie. Filmpjes worden onder de presentatie gepubliceerd.
In de presentatie zijn een aantal voorbeelden gebruikt. De filmpjes zijn hieronder los te zien. (gepubliceerd op maandag 13 januari 2014).
Aanpassing van de verdediging of het veranderen van een verdediging is niet het aanpassen of veranderen van de verdedigingsvorm. Als een man-to-man verdediging niet werkt, is het belangrijk om eerst te kijken waarom de verdediging niet werkt om te kijken of hierin aanpassingen zijn te maken. Onderstaande filmpje over de open schoten van Den Helder is een voorbeeld hiervan. Naar een zone gaan, kan werken, maar kan ook niet werken waardoor je helemaal niets meer in je mouw hebt zitten. Beter is om eerst een aanpassing te maken en te kijken hoe de open schoten ontstaan. Hoe worden de schoten gecreëerd? Kan hierin een aanpassing worden gemaakt? Twee begrippen die hierbij belangrijk zijn: timing en spacing! Als je dit kan beïnvloeden, onderbreek je het ritme van een tegenstander.
Hier volgen beelden van de aanpassing van de PR. De spelverdeler van Den Helder herkent dat zijn verdediger onder het screen doorgaat en schiet raak. De aanpassing van DB zorgt er in ieder geval voor dat het schot er niet meer is. Een team moet dus verschillende vormen goed beheersen, omdat anders in de wedstrijdcoaching problemen ontstaan als er een aanpassing moet worden gemaakt.
Het verdedigen van de PR is 1, op hoger niveau is dit nog maar het begin. Het verdedigen van de 2e actie is nog veel belangrijker. Hieronder een voorbeeld hoe zo’n tweede actie ontstaat. Het vraagt veel inzet en vechtlust om deze opties weg te halen, maar zijn noodzakelijk voor een goede verdediging.
Naast het uitvoeren van een aantal drills om de verdediging beter te maken en het benadrukken om de tijd goed te gebruiken door zo wedstrijdgericht mogelijk te trainen, kwam ook de zone verdediging aan de orde. Als video voorbeeld werd onder andere de match-up verdediging van Maccabi Tel Aviv getoond. Hieronder het gebruikte filmpje.
Alle informatie is voor persoonlijk gebruik.