Pointguards en hun waarde

Pointguards zijn belangrijk voor een team. Ze beginnen de aanval, ze organiseren waar iedereen staat. Dit is heel zichtbaar.  Maar nog belangrijker is hun kwaliteit om de spelers om hen heen beter te maken. Onderstaand filmpje laat 2 aanvallen zien van de oefenwedstrijd Frankrijk-Spanje in hun voorbereiding voor het komende EK in Slovenië. We kijken naar 2 topspelers, met Tony Parker en Ricky Rubio. Beiden penetreren en zorgen voor een situatie waarbij de verdediging direct moet reageren. In beide gevallen scoren ze niet zelf, maar ontstaat er een aanvallende reboundsituatie waar niet alleen een score, maar ook een fout (en dus een vrije worp) uitkomt.

Spelverdelers selecteren en in een team passen, is daarmee het begin van een team opbouwen. In beide fragmenten gaan de guards naar de basket. De verdediging moet reageren. Dat wordt gedaan door de postspeler, waarmee deze verdediger uit positie is voor een verdedigende reboundpositie met een aanvallende rebound tot gevolg.

please install flash

Een penetratie van een spelverdeler opent de aanval voor de andere spelers. Het geeft de andere spelers net iets meer tijd voor een schot, het creëert een voordeelsituatie voor een perimeter speler, het geeft een “big” een simpele scoringskans via een aanvallende rebound. Kortom, hij maakt iedereen om zich heen een beetje beter. En hij zorgt voor rust door de bal af en toe vast te houden als de situatie daar om vraagt. Een goede spelverdeler is van een enorme waarde als je succesvol wilt spelen.

Comments are closed.