DBL Play-Offs Halve Finales

Dit weekend start de halve finale van de Play-Offs in de Nederlandse basketball competitie. De teams spelen in een best-of-three serie, waarbij de teams die het hoogst in de reguliere competitie eindigden het thuisvoordeel hebben. Is dat thuisvoordeel, in corona dus zonder fans op de tribune een factor?

Thuisvoordeel

Om te zien hoe de teams het dit seizoen onderling in thuiswedstrijden hebben gedaan, heb ik de stand van de onderlinge duels tussen de 4 halve finalisten hieronder in een tabel gezet. Den Bosch heeft het beste thuis record met 3 gewonnen wedstrijden en 1 verloren.

Door de competitie opzet, hebben de teams onderling 9 wedstrijden tegen elkaar gespeeld. Het thuisvoordeel verschilt erg per team. Den Bosch speelt thuis veel beter dan uit, gezien de aanvallende rating van 117 thuis en 106 uit. Verdedigend is het thuis minder (107 punten tegen per 100x balbezit) en zijn ze in uitwedstrijden juist het best verdedigende team van deze 4.

Ook Leiden heeft krijgt thuis meer punten tegen (113 defensive rating) dan uit (102). Aanvallend zijn ze thuis goed: een aanvallende rating van 116 en in uitwedstrijden een aanvallende rating van 111.

Voor Groningen en Zwolle is thuis spelen in aanvallend opzicht geen voordeel. Groningen speelt thuis met een aanvallende rating van ruim 100 en verdedigt ook rond die grens. Ze maakten evenveel punten totaal als hun tegenstanders (378 om 378). Uit doen ze het veel efficiënter: ze scoren makkelijker (109 aanvallende rating) en krijgen ook meer punten tegen (110 verdedigende rating). Overigens win je daar geen wedstrijden mee.

Zwolle heeft het in deze onderlinge vergelijking zowel uit als thuis moeilijk. Ze hebben van de 9 wedstrijden 6 wedstrijden verloren. De laatste wedstrijden werden in de Elite A met vrij veel punten verloren door blessures van belangrijke spelers. Dat vertekent het beeld in deze cijfers. Maar los van die laatste fase heeft Zwolle van de 4 topteams in de DBL het meeste moeite in aanvallend opzicht.

Tot slot

Er valt dus niet veel te zeggen over de vraag die ik aan het begin opwierp. Den Bosch en Leiden spelen aanvallend beter thuis dan uit. Groningen en Zwolle spelen aanvallend beter in uit- dan thuiswedstrijden. En laat dit nu net de situatie zijn in deze halve finale. Leiden start komende zaterdag thuis tegen Zwolle en Den Bosch komende zondag thuis tegen Groningen.

Puur afgaande op de cijfers (uit het verleden) zou het dus een aanvallend feest moeten worden in de eerste wedstrijd van deze best-of-three. Afgaand op de cijfers van de eerste play-off ronde zijn de teams wat meer gefocust op hun verdediging.

Comments are closed.