EK Basketbal

11 december 2014 – Het Nederlands Team is ingedeeld in een groep in Zagreb tijdens het komende EK Basketbal. Ik ben in Oberwart in voorbereiding voor het nieuwe seizoen, maar dichtbij want Zagreb is 2 auto-uren vanaf Oberwart. Ik heb dus de kans om een aantal wedstrijden te bekijken. Nederland speelt in een moeilijke poule (C) tijdens het EK. Niet de moeilijkste, want daarin speelt Duitsland (met Spanje, Turkije, Italië en Servie) . Maar met Kroatië, Slovenië en Griekenland is de groep van Nederland ook niet heel erg makkelijk. Veel zal afhangen van fitheid en beschikbaarheid van de NBA spelers van elk land. Dat is nu lastig te zeggen. Een argument van veel landen is dat dit EK tickets geeft voor de Olympische Spelen.

Nederland treft een aantal toplanden. Helaas openen ze tegen Georgie op 5 september 2015. Ik zeg helaas, want de eerste wedstrijd geeft geen enkele garantie om te groeien in het toernooi. Deze wedstrijd is belangrijk, want Georgie is een team dat verslagen moet worden om door te gaan.  Niet gemakkelijk, want Georgie heeft met Sanikidze, Shermandini, Markosvilihi, Hickman en Pachulia een line-up die erg goed is. Een mix van goede Euroleague spelers en NBA. Maar de kans ligt in een beperkte rotatie. Er zullen altijd een aantal spelers niet aanwezig zijn, en daarin ligt een kans.

Dag 2 (6 september) is de wedstrijd tegen Macedonië. Ook hier is te hopen dat een aantal spelers niet beschikbaar zijn. In deze poule denk ik dat hier nog de grootste kans ligt. Macedonië is een basketballand en heeft absoluut talent, maar beschikt niet over het allerbeste talent. Op de PG positie maken ze gebruik van Bo MaCalebb. Een speler die veel Euroleague ervaring heeft en op dit moment bij Bayern Munich speelt/speelde (EB-30 maart 2015). Daarnaast hebben ze met Pero Antic een speler die in de NBA inmiddels heeft laten zien waar hij toe in staat is. Een speler die misschien niet geweldige stats heeft, maar met zijn kwaliteiten een bijdrage levert aan het team. Hij heeft dreiging vanaf de 3-punts lijn en is mentaal heel sterk. De rest van het team is beperkt, goede allround spelers maar geen toppers die NBA waardig zijn.

Een dag rust en dan moet Nederland op 8 september aantreden tegen Slovenië. Een mooi team dat leuk basketbal speelt, maar erg afhankelijk is van (vooral) Goran Dragic. De grote vraag is of hij na een uitputtend NBA seizoen fit en beschikbaar is. Hij zal spelen, daarvoor is de trots te groot, maar Goran Dragic heeft nu ook een belangrijke rol bij de Phoenix Suns. En de grote vraag is hoe dit te combineren is. Kan je 82 wedstrijden en play-offs goed presteren en ook op een EK weer een stempel op de ploeg drukken. Zo niet, dan liggen hier kansen. Zonder Dragic heeft Slovenië een goede inside game of moet ik zeggen spelers. Met Nachbar, Lorbek en Begic ligt hier het zwaartepunt. Een voordeel voor Nederland is dat het lastig is om een inside game te ontwikkelen als de guard niet goed of aanwezig zijn. Als NL er voor kan zorgen dat het geen halfcourt game wordt, dan liggen hier misschien kansen.

Op 9 september speelt Nederland dan tegen Kroatië. Eigenlijk een te groot roster. Vanaf de guard positie (misschien nog de meest zwakke positie) tot de inside posities heeft Kroatië een voordeel tegen Nederland. Draper (USA) en Ukic  zullen de meeste minuten spelen op de point guard positie. Maar met Bogdanovich (die het goed doet in de NBA), Rudez (die het iets minder doet in de NBA), Antic (Barcelona) en vooral Saric (Fenerbace) is duidelijk dat Kroatië vol talent zit. De vraag is alleen of het allemaal bij elkaar past, en het werkelijk teamchemie kan produceren. Ondanks een overweldigend hoeveelheid talent, zit in deze wedstrijd ook nog een kans. Kroatië heeft zichzelf in elk toernooi in de laatste jaren tekort gedaan. Een kans voor Nederland.

Wat een toernooi, want nu mag Nederland aantreden tegen Griekenland. Met Spanoulis en Zisis en Slouskas op de point waarschijnlijk iets te sterk, en met Perperoglou, S. op de wing die kleinere tegenstanders op kan posten, Papanikolaou, K. die een seizoen heeft kunnen ruiken aan het NBA niveau bij de Houston Rockets en Bramos die of vanaf de perimeter of vanuit de post een tegenstander kan aanvallen. Lastig want ook de inside game van Griekenland is up-to-standard. Met Bourosis, die bij Madrid laat zien een versatile big-man te zijn en met Kaimakoglou die een echte outside threat is, heeft Griekenland veel wapens. Daarbij zijn Fotsis, Printizes extra wapens vanaf de bank.

Daarmee komt een eind aan de eerste ronde. Nederland zal het lastig hebben, maar zal kleine kansen moeten pakken. Veel zal afhangen van de aanwezigheid en de fitheid van NBA spelers. Nederland kan misschien profiteren van het feit dat teams proberen om hun NBA spelers in shape te krijgen. Het is geen makkelijke poule, maar veel zal afhangen van de fitheid van de selectie. Een goede kans voor Nederland om topfit te starten en volledig klaar te zijn. Zowel fysiek als mentaal. Los van elk resultaat is het geweldig om weer op een EK te spelen. Dat is genieten. Ik ben erbij.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.