Euroleague Top-16 (2)

Milaan speelt thuis tegen Unics Kazan. Een wedstrijd die vorige week in Kazan werd gespeeld. Milaan maakte toen 44 punten in de hele wedstrijd. Een laagte-record in de Euroleague van de laatste jaren.

De wedstrijd nu is anders. De vele blessures zijn er nog steeds, maar er J.R. Bremer is toegevoegd aan de selectie. Een combo-guard die beslissingen met de bal maakt, een goed schot heeft en uitstekende drive. Daarbij hij is linkshandig. Een zeer ervaren speler, die na college in de NBA heeft gespeeld en nu als 32-jarige na een carrière in Spanje, Griekenland en Rusland, Milaan uit de brand helpt. En hoe.

Eerste kwart: Een buzzerbeater vanaf de middenlijn (via bord) om de schutkolk overtreding te voorkomen. Drie assists op Fotsis (die nu net iets meer open is en dus meer tijd heeft om zijn driepunter te schieten), een lay-up. En Milaan staat na een kwart op 20-13. Het hele team speelt anders, frisser, enthousiaster en met een veel hoger tempo en veel, veel meer ritme. Dat maakt alle spelers net allemaal wat beter en efficiënter.

Tweede kwart: Dat is het lastige. Met twee playmakers op de vloer (Cook en Bremer) zou Manchinelli niet meer hoeven te creëren. Gewoon doen wat hij goed kan, midrange jumpers, opposten. Maar ja, de laatste weken deed hij niets anders. Bremer is eruit, en direct is het ritme weg. Cook redt met een driepunter uit pick&roll: 22-13.
Kazan is een zeer goed verdedigend team. Druk gaat omhoog, en daardoor het ritme in de aanval van Milaan eruit. Pick&Roll op top wordt teveel gespeeld door Drew Nicolas, die beter kan opspotten en de pass uit de Pick&Roll kan krijgen. Tribunes zijn wel heel erg leeg. Maar ja, het Forum ligt ver buiten de stad en het is nog altijd zo dat alleen als je wint, je vrienden maakt. Kazan laat McCarty opposten tegen JR Bremer. Zo op het oog een mismatch, maar McCarty heeft nauwelijks de bal door de goede verdediging (fronting) van Bremer. Een alley-oop pass van Mc Carty naar Jawai is het enige plusje. Milaan gaat weg van de creativiteit die Bremer bracht: 26-25.
Interessant om te zien dat een ervaren speler als Nicolas zo weinig met de Pick&Roll doet. Bij Panathinaikos had hij Mike Batiste als screener en (geweldige) roller. Daardoor maakte de verdediging al snel beslissingen. Nu bij Milaan met Rocca als roller, maakt de verdediging zich vooral zorgen over de schutters aan de buitenkant en Nicolas met de bal. Dat betekent dat er veel minder gebeurd en dat hij dus zelf iets met de bal moet creëren. Dat is niet zijn sterkste kant.
Postup van Vermeenko tegen Fotsis. 27-28. En natuurlijk gaat Kazan in de volgende aanval direct weer naar de post-up. Dat doen alle goede teams. Fotsis speelt er weer achter, en Vermeenko krijgt lopen. Time-out: 29-28 op een drive van Bremer. Vervelend voor de andere spelers in het team, maar hij moet de bal hebben. En uit het boekje: bal wordt rondgespeeld door Milaan, twee spelmakers spelen hand-offs en pick&rolls en uit de pick&roll pass scoort Nicolas een driepunter uit de hoek: 32-28. Het is redelijk voorspelbaar, maar zo worden alle talenten goed benut. Rust.

Derde kwart. Omar Cook speelt ook veel beter met Bremer op het veld. Interessant om de time-out te zien. Bremer bemoeit zich actief met de strategie, laat zien wat de verdediging doet. Wauw, wat een speler. Dat is een toevoeging. In de eerste helft schreef ik dat Manchinelli moest posten en hieruit moest creëren. Door gebrek aan creativiteit gebruikte Milaan hem zo in de eerdere wedstrijden. Maar nu met twee creatieve spelers, is er dan die post-up, een pass uit de post up en een driepunter van Bremer: 43-34. De verdediging was nooit heel slecht van Milaan. De rating per 100 possessions is 100.9, iets beter dan het gemiddelde van 101,9. Het probleem was de aanval die nooit meer punten dan 96 punten per 100 possessions maakte. Dat lijkt met de komst van Bremer een stuk beter te lopen. Er is veel meer balans. Cook kan nu ook weg van de bal spelen, het maakt Milaan een stuk gevaarlijker. Een drive van Cook, twee vrije worpen en een aanvallende rebound. Ze hebben controle: 49-40. Nicolas in een pick&roll, opnieuw geen enkele dreiging. Hij zo opgevoed in het Pao-systeem, van de tweede pass uit de pick&roll. Maar als de bal niets creëert, gebeurt er niets bij Milaan. Einde derde kwart: 49-43.

Vierde kwart: twee pick&rolls gespeeld door Omar Cook leveren twee lay-ups van achtereenvolgens Rocca en Machinelli (die op de 4 speelt). Time-out van Kazan. Kazan schiet 1 op 11 vanaf de driepuntlijn en 40% tweepunters. Kazan krijgt heel weinig tweede kansen op (redelijk open) schoten. De pick&roll wordt nu geswitched door Kazan. Het neemt de aanvallende dreiging van Cook weg.
Het begint een beetje zenuwachtig te worden. Herkenbaar voor een verliezend team. Domercant (Kazan) ruikt dit soort dingen. Een dagger driepunter op 56-49 zorgt voor een time-out van Milaan (56-52).  Milaan wordt geslacht op alle pick&roll situaties vanaf de top. Dribble-drives, passes naar de roller. Alles gaat erin. Het het driepuntspercentage van Kazan, moeten ze misschien een gokje wagen. Alleen Rocca laat een harde show zien. Het heeft direct effect, Kazan mist. Ja, het werkt. Opnieuw een verdedigende stop door een harde hedge: 60-54. Een fout op een driepuntspoging van Domercant door Cook:60-57. En daarbij ook de 4e teamfout. Iets meer dan 2 minuten te gaan. Een over-the-back fout van Domercant levert 2 vrije worpen op en de vijfde fout van Domercant. Lynn Greer is zijn vervanger, gaat naar de basket en mist. Milaan met een goede aanval eindigt in een turnover door slechte passing aan het eind van de play. Uit de time-out komt een heel verre driepunter van Nicolas, Rocca bewijst zijn waarde door de bal aanvallend levend te houden. Cook is attent en pakt de losse bal. Met 11 seconden op de klok maakt Cook beide vrije worpen en ‘iced’ de wedstrijd: 63-58. Bremer was vooral van waarde in de eerste helft, maar op het team heeft hij een zeer positieve invloed. Het lijkt erop dat hij het team nieuw leven heeft ingeblazen.

One Comment:

  1. Drew Nicolas is na deze wedstrijd door Milaan op straat gezet. Hij voegde in deze wedstrijd ook niets toe. Ik zie te weinig competitiewedstrijden van Milaan om te weten of hij dat ook in de Serie A doet. Maar ik denk dat dit een verstandige zet is. Bremer is een creatievere speler dan Nicolas en daar is behoefte aan door een gebrek aan een echte postspeler.

Geef een reactie