Euroleague Top-16 (3)

Vanavond staan twee interessante wedstrijden op het programma. Niet alleen vanuit het oogpunt van kwalificatie, maar ook vanuit het kijken naar speelwijzen van teams. Als eerste speelt Panathinaikos tegen Unics Kazan en daarna speelt Barcelona thuis tegen Maccabi Tel Aviv. In het kader van mijn vorige stuk over Moneyball even een vooruitblik op grond van statistieken.

Panathinaikos – Unics Kazan
Na 15 wedstrijden staan beide teams in de top-5 van beste verdedigende teams. Unics staat 3e (achter Barcelona en Siena) met 94 punten tegen per 100 possessions. Panathinaikos is 5e met 96 punten tegen per 100 possessions. Aanvallend is een groter verschil. Unics scoort onder gemiddeld met 99 punten en Pao zit met 108 punten per 100 possessions in de top-5.

Het eFG%, waarbij driepunters ook daadwerkelijk als 3 punten worden geteld, ontloopt elkaar niet veel. Unics rond af tegen een percentage van 51 en Pao tegen een percentage van 52. Het verschil zit vooral in aantal turnovers (Unics een turnover-ratio van 19%, Pao van 16%) en het aantal turnovers dat wordt afgedwongen. Bij Unics Kazan forceren ze hun tegenstander tot een turnover percentage van 18%, bij Panathiakos tot een 20% turnover ratio. Dat zorgt voor een aantal simpele fast-break baskets. Beide teams gaan bovengemiddeld naar de vrije worplijn en rebounden goed. Dat wil zeggen rebounds verdedigend ongeveer hetzelfde (beide 71%), maar maken het verschil in aanvallend reboundpercentage. Panathinaikos staat hierbij in de top 3 van de Euroleague met 33%, terwijl Unics hier onder het gemiddelde scoort met 27%.

Tot slot, maar dat kwam al naar voren uit de turnovers die bij de tegenstander worden afgedwongen, is Panathinaikos de leider in steals met 11% steals van het aantal possessions van de tegenstander. Unics scoort hierin iets beter dan het gemiddelde van 8%.

Om te winnen moet Panathinaikos dus vooral zichzelf zijn. Van de  4 beslissende factoren zijn 3 in het voordeel van Pao. Schotpercentage is minimaal in het voordeel van Panathinaikos, aantal rebounds slaat door de aanvallende reboundpercentages in het voordeel uit van Panathinaikos. Turnovers zijn in het voordeel van Panathinaikos. Van de 4 factoren is 1 in het voordeel van Unics Kazan. Dat is het vrije worp ratio. Het aantal vrije worpen dat wordt afgedwongen per schotpoging. Hierin staat Unics in de top 5 van de Euroleague (0.37) en staat Panathinaikos met 0.31 precies op het gemiddelde. Beide teams schieten tegen 75%.

Om te winnen moet Unics Kazan dus vooral goed naar de vrije worplijn gaan, aantal turnovers beperken (dus zuinig zijn met de bal) en vooral verdedigend goed rebounden.

Gelukkig is dit de wedstrijd op papier. Om half zeven begint de echte wedstrijd. Ik hoop op een nagelbijter.

 

Geef een reactie