Final(e) Four 2011

Het snijdt natuurlijk geen hout na de halve finales. Mijn statement dat Butler het gaat winnen tegen UConn. Wat speelt UConn volwassen en heeft het geweldige wapens en vooral wat is Kemba Walker een ontzettend goede speler! Maar ik had de halve finales goed, dus houden we het bij mijn intuitieve beslissing dat Butler het gaat winnen. Mijn vrouw vroeg me vanavond waarom ik Butler zo graag zag winnen. Maar na het bezoek van de campus in Indianapolis en het aanschouwen van het Hinkle Fieldhouse, is het duidelijk. Het is gewoon basketbal sentiment. Wat een hal, vol traditie, en ouderdom. Het slaat allemaal nergens op, maar de hele sfeer rondom het team zoals ze dat nu uitstralen is exact de sfeer zoals die in de hal heerste toen ik er op bezoek was. Het is gewoon echt. Meer kan ik er ook niet van maken. In de rondgang van de hal staat een kast met coach Ed Hinkle en al zijn wapenfeiten. Een bal met de 400ste overwinning, maar vooral de tekst Player, Coach, Legend en dit alles voor een coach geboren in 1898. Ik sta er naar te kijken met kippenvel op mijn armen. Konden wij maar helden zo verwelkomen als de Amerikanen doen. Is dit dus een sportland? Want waarom niet. Daarom winnen ze? Waarom dan, nou daarom!

Uit Wikipedia: “Hinkle’s legend is forever remembered on the Butler campus with the Hinkle Fieldhouse, longtime site of Indiana’s State High School championships and featured in the film Hoosiers. The fieldhouse, which was the largest basketball arena in the US for decades, was renamed in Tony Hinkle Memorial Fieldhouse in 1966. He coached 41 seasons of basketball at Butler, ending in 1970, and remained with Butler University until his death in 1992.”

Dus wat denken spelers die bij Butler spelen? Ze lopen door een gang waar een kast staat, goed verlicht, met allerlei bijzonderheden over Butler Basketbal. Een coach die NCAA kampioen werd in 1929 en Butler coachte voor 41 seizoenen. Kijk als je dan Brad Stevens bent en voor de tweede keer op rij in de finale staat van het NCAA toernooi, wat denk je dan? Ik denk aan een nieuwe arena. En die heet de Brad Stevens Arena. Dan moet hij nog wel even winnen, maar dat heb ik in mijn vorige bijdrage voorspelt.

Tja, UConn tegen Butler. Gelukkig heb ik de finale goed geraden. Twee halve finales die spannend waren, maar waar de winnende teams, winnende details uitvoerden. Butler rebounde beter en ging vaker naar de vrije worplijn. UConn liet zien dat een hoger FG% wel heel erg belangrijk is als je wedstrijden beslissend wil winnen. Beide teams zijn bijzonder goed gecoacht, hoewel ik Butler in hun halfcourt game veel ‘slechte’ beslissingen zag nemen. Het verschil in de wedstrijd werd gemaakt door individuele acties.

Het wordt een mooie finale. Ik hoop dat Butler bestand is tegen het UConn geweld en dat ze de ‘talent’-achterstand enigszins goed kunnen maken door uitvoering, spacing, old-school basketbal. Dat zou ook wel weer eens mooi zijn. Maar hoe dan ook, er staan twee teams in de finale voor wie ik beide sympathie heb. Dus eigenlijk is het: dat de beste maar moge winnen. Ik kijk er naar uit. Ik vind het niveau bijzonder goed dit jaar. Dus als basketballiefhebber ben ik de winnaar.

Geef een reactie