Historie

Vandaag ontdek ik opnieuw hoe belangrijk historie is voor een club en ook voor een coach. We spelen in Oberwart een toernooi met 4 teams.  Een van de deelnemers is Skyliners Frankfurt uit Duitsland. Gordon Herbert is de coach van het team die ruim anderhalve week in Oostenrijk op trainingskamp is. Dat is een groot voordeel van Oostenrijk. Veel team uit Roemenië, Hongarije,  Kroatie en andere landen in de omgeving willen graag trainingskampen organiseren. Ze zoeken daarbij tegenstanders om tussen de trainingen door te zien of wat ze trainen ook werkt. Zo ook met Frankfurt. Eerder hadden we al tegen Timisoara gespeeld, een sub-topper uit Roemenië. Maar nu in het pre-season toernament in eigen stad komt Frankfurt op bezoek. Frankfurt wordt gecoacht door Gordon Herbert. Hij speelde voornamelijk in Finland als professional, maar maakte als Canadees Wk’s en Olympische spelen mee. In 1999 beleefde hij zijn eerste job in het buitenland als coach bij Oberwart. Dat maakt dat de parallel interessant. Mijn eerste buitenlandse club is Oberwart en ook zijn eerste club was Oberwart.

We verliezen op de eerste dag van het toernooi duidelijk van een veel beter Bundesliga team. Fysiek kunnen we de strijd absoluut niet winnen. Elk screen wordt weggenomen, en daarmee wordt elke aanval anders dan we graag zouden willen. Het is heel leerzaam, maar ook teleurstellend. We hadden graag wat verder in ons proces willen zijn. We zullen dit soort teams niet in onze competitie zien, maar willen graag op een hoger niveau acteren. We verliezen met 20 punten: 60-80.

De volgende dag spelen we de wedstrijd om de derde plaats in ons eigen toernooi. We verliezen ook deze wedstrijd hoewel we zeker in staat waren om te winnen. Een goede les wederom. Daarna spelen de Skyliners tegen Gussing. De kampioen van Oostenrijk tegen de nr 11 van Duitsland. Het is een wedstrijd tot het begin van het tweede kwart. Gussing verliest met 39 punten verschil.

Maar hier is mijn punt met betrekking tot historie. Het team van Frankfurt vertrekt naar een restaurant in Oberwart om nog een goede spaghetti maaltijd te nuttigen.  Ik ben ook aanwezig in het restaurant en zit nog uren met  de coachingstaf van Frankfurt over pick&roll defense, rotatie’s en aanvallende keuzes te praten. Daarbuiten gaat het ook over ander zaken.  Hoe ga je om met het feit dat je vrouw 1x in de maand een bezoek brengt. Om 12 uur is het genoeg. Het is duidelijk. De coach van Frankfurt, Gordon Herbert, vindt het heel belangrijk dat mijn vragen en suggesties goed zijn beantwoord. Ik ben een coach bij Oberwart, zoals hij dat in het begin van zijn carriere ook was. Hij neemt alle tijd. Hij was in deze positie 15 jaar geleden en begrijpt mijn vragen. Het heeft onze band verandert. Ook dat is historie.

 

Comments are closed.