March Madness

Afgelopen jaar, dus 2011, was ik in deze periode in de Verenigde Staten. Vooral om March Madness aan de lijve te ondervinden. Dit jaar zit ik in Grou en Leeuwarden, als coach van Lasaulec-Aris. Ook dit jaar is het March Madness, maar op verschillende podia. Uiteraard het college basketbal. Met 5 ex-college spelers in de selectie is het NCAA toernooi een gespreksonderwerp. Vooral omdat we sinds februari Brandon Rozzell in de selectie hebben, die vorig jaar met VCU een ongelofelijk jaar meemaakte en in de Final Four speelde.

Maar behalve het volgen van het college basketball (en natuurlijk de brackets die we als team hebben ingevuld) begint deze week ook de play-offs in de Euroleague. Een prachtige periode, omdat het bepaald wie er in de Euroleague de Final Four gaan spelen. En naast het Europese basketbal is er ook onze eigen run naar succes. Dat heeft uiteraard prioriteit. We zijn langzaam aan ons aan het voorbereiden op de play-offs. De verdediging wordt fysieker, we spelen wat beter tegen pressie en onze halfcourt aanval krijgt wat meer ritme. Kleine verbeteringen die kunnen leiden tot betere prestaties.

Wat betreft de Euroleague zijn er prachtige series te zien. Teveel basketbal in een te korte tijd. CSKA tegen Bilbao wordt waarschijnlijk vrij makkelijk door CSKA gewonnen. Simpelweg teveel talent. Panathinaikos tegen Maccabi Tel Aviv wordt een prachtige serie. Beide teams zijn zeer moeilijk thuis te verslaan, dus het voordeel gaat hier naar Pao. Siena tegen Olympiakos gaat een klassieker worden. Ook twee teams die thuis zeer lastig zijn. Olympiakos is erg jong, en Siena heeft de ervaring, maar ik zie Olympiakos hier stunten en de serie winnen. Zou wel een upset zijn! En tot slot Barcelona tegen Unics Kazan. Beiden echt goede teams, maar waarvan Barcelona een bootlengte meer talent in de selectie heeft. Toch ben ik benieuwd hoe zij het gaan doen. Het zijn de twee best verdedigende teams in de Euroleague tegen elkaar. Barcelona zal aan het langste eind trekken. Een serie van 5 is te lang voor Unics.

Dus mijn voorspelling: Panathinaikos, Olympiakos, CSKA en Barcelona spelen de Final Four. Daar moet je eigenlijk bij zijn.

One Comment:

  1. Unics Kazan kwam tot 2 keer terug tot 3 punten, maar eigenlijk was de hele wedstrijd de voorsprong en controle bij Barcelona. Panathinaikos gaf een pak slaag. Een verdedigende clinic in het eerste en tweede kwart. Minimieme foutjes, vooral op een aantal postdoubles, maar voor de rest heel goed gespeeld. Na afloop van de wedstrijd herinnerde David Blatt iedereen nog even aan de serie Olympiakos-Siena van vorig jaar. De eerste wedstrijd werd toen met 89-41 door Olympiakos gewonnen, om vervolgens Siena de rest van de serie te zien winnen (3-1). Wedstrijd 2 was het al omgedraaid: 62-85. Coach Ivkovic van Olympiakos zei na afloop van wedstrijd 2 dat het geweldig moeilijk was geweest om zijn team voor te bereiden op game 2. Want wat zeg je als je team zo goed verdedigd en aanvalt? En hoe serieus zullen spelers je nemen als je zegt dat het play-offs is en dat er nog niets gewonnen is en dat….Onbewust kruipt er toch iets in de groep van gemakzucht. Interessant om te zien hoe Maccabi op deze wedstrijd reageert.

Geef een reactie