Olympique Lyon – regeren is…

Olympique Lyon, Organisatie gestuurd sport succes. Erg interessante samenvatting (nooit verdiepend genoeg) bij WNL Uitgelicht. Het gaat over het sportsucces van OL. Met name de rol van de voorzitter en technisch directeur worden belicht. Beiden zitten 20 jaar in hun functie en zijn gepokt en gemazeld. Ze zijn alleen bezig met lange termijn en weten dat als de organisatie staat en beslissingen neemt voor de langere termijn, het sportieve succes vanzelf zal volgen.

Een interessante visie, omdat de rol van de coach in het team volledig wordt geneutraliseerd. In de bijdrage komt duidelijk naar voren dat de coach ervoor zorgt dat spelers zich ontwikkelen en beter worden en daarna naar betere clubs worden doorverkocht, waardoor financieel een goede huishouding gegarandeerd blijft. In deze constructie is de coach een echte passant (lastig te concurreren met een voorzitter en technische directeur die er 20 jaar zitten). De resultaten van de afgelopen jaren geven aan dat de constructie die is gekozen ook niet vrij is van foutjes. Vanaf 2002 won OL 7 keer het kampioenschap van Frankrijk.

De laatste 2 jaar is het met een 2e en 3e plaats even iets rustiger. Onderstaande reportage is de moeite waard om te bekijken. Een solide bestuur zorgt in ieder geval voor een rustige situatie rondom de spelersgroep. Er gaat geen energie verloren aan allerlei randzaken. De spelersgroep kan zich concentreren op voetballen en presteren. Talent helpt natuurlijk ook.

Onderstaande reportage gaat over de perikelen rondom Ajax. Vanaf 3’00” zie je de reportage van OL.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Geef een reactie