Pointguard play

In videobeelden hier een overzicht van kwaliteiten die een spelverdeler moet beheersen. Als eerste een clip van Pablo Prigioni van Caja Laboral in de wedstrijd tegen Real Madrid. De play is een vrij simpele quick-hitter, maar het is opvallend dat hij het spel pas start als iedereen op de juiste plaats staat. Prigioni is een veldheer, een pass-first pointguard. Onder druk of niet, hij bepaalt wanneer en wie de bal krijgt. Het geduld waarmee hij de play start en wacht tot het misverstand bij de inside spelers is opgelost, is voor mij het voorbeeld van een klassiek spelverdeler.

please install flash

In dezelfde wedstrijd een goed voorbeeld om onder de druk uit te komen van een verdediger die de guard het hele veld oppakt. Huertas, de back-up van Priogioni, start zijn dribbel met links en versneld. Deze versnelling zorgt ervoor dat zijn verdediger Rodriguez ook moet versnellen. Juist op dat moment verandert hij van richting met een behind thé back dribbel om “separation” te creëren tussen hem en de verdediger. Hij houdt daarmee de bal in het midden van het veld.

please install flash

Ook de tweede richtingsverandering, een spin-dribble, levert ruimte op direct gevolgd door een tweede spin-dribble om in het midden van het veld te blijven. Hij houdt zo de regie en kan zijn pass naar de cutter die van een screen gaat komen beter “timen”.

Geef een reactie