Schot analyse DBL Playoffs Heroes Den Bosch

Wedstrijd 1 in de halve finale van de DBL Play Offs eindigden met thuisoverwinningen voor Leiden en Den Bosch. Heroes Den Bosch had in de wedstrijd tegen Groningen een bijzondere verdeling van de schoten die ze namen vanaf het veld. Daarom hier een korte vergelijking tussen wedstrijd 1 en 2 in die serie.

Wedstrijd 1 (Den Bosch wint met 97-76)

Na afloop was duidelijk voor iedereen die voor de camera kwam dat de Pick & Roll verdediging van Groningen niet goed genoeg gefunctioneerd had. Groningen verdedigde de PR met een “drop” defense. De verdediger van de screener blijft even voor de man met de bal staan, om dan terug te zakken naar de rollende man (zijn eigen man) en die uit te boxen en te voorkomen dat er een aanvallende rebound gepakt wordt. Een manier van verdedigen die uitlokt om schoten vanaf midrange te nemen.
Op zich een prima strategie, omdat schoten vanaf die positie moeilijke schoten zijn tegen een laag percentage. In het seizoen schoot Den Bosch onder 40% vanaf deze locatie. Boy van Vliet (40%), Payne (41%), Mayfield (37%) en Lapornik (36%) namen de meeste schoten.

Alleen in deze wedstrijd 1 van de halve finale schoot iedereen veel beter dan gemiddeld. Payne schoot 6 op 9 (67%), Mayfield 4 op 7 (57%) en Lapornik 3 op 4 (75%). Dat is het dilemma van de coach. Moet je nu de PR verdediging aanpassen voor wat op het oog een uitzondering lijkt.

Zoals te zien in onderstaande grafiek(en). Links wedstrijd 1: veel “verre” tweepunters en veel midrange schoten. Bijna de helft van het totaal aantal schoten. In wedstrijd 2 (rechterdiagram) veel meer schoten dichtbij de basket, nog steeds 20% van de schoten waren “verre” tweepunters.

Wedstrijd 2 (Donar Groningen wint met 79-71)

Op basis van schot locaties zou je kunnen uitrekenen wat je mag verwachten van het aantal punten dat wordt gescoord. Den Bosch schoot door de hoge percentage “verre” tweepunters 1.18 punten per schot vanaf die afstand. In wedstrijd 2 veranderde dat. Nog steeds nam Den Bosch veel “verre” tweepunters, maar omdat de percentages drastisch daalden (16 schoten waarvan 5 raak) maakte Den Bosch nog maar 0.63 schoten per schot vanaf die locatie. Goed verdedigd dus!
Hieronder een aantal schoten die in wedstrijd 2 vanaf die locatie werd genomen:

Wedstrijd 3…Wat te doen?

In het DNA van Den Bosch zit ingebakken dat deze schoten worden genomen. Het hele seizoen nam Heroes Den Bosch dit soort schoten (veel) meer dan andere teams. Nu nodigt de verdediging van Groningen ook deze schoten uit en neemt Den Bosch er daardoor nog meer. In wedstrijd 1 leverde dat veel punten op, in wedstrijd 2 niet.

Voor beide coaches een interessant gegeven. Anticipeer je als coach van Groningen dat statistieken altijd terug gaan naar hun gemiddelde (dus voor Den Bosch zo rond de 40%) en laat je ze dus die schoten nemen, of neem je hier geen risico en pas je je verdediging rigoureus aan. Ook voor de coach van Den Bosch ligt hier een dilemma. Een schot wat de verdediging eigenlijk uitnodigt/weggeeft om te nemen, neem je dat dan ook? Als je het tegen een hoog percentage kan nemen, uiteraard wel. Maar ga je hierin aanpassingen maken als het hele seizoen je team deze schoten al neemt?

Overigens zal Den Bosch ook kijken naar hun percentage dichtbij de basket. Vlakbij de ring werd 38% raak geschoten, waar in wedstrijd 1 nog 63% raak werd geschoten. Dat scheelt natuurlijk ook erg veel.

Dit is wel waarom een serie wedstrijden kort na elkaar zo leuk is. Hier is een kleine schaakwedstrijd tussen de coaches gaande. Vanavond weten we meer! Hier is de wedstrijd te volgen: https://www.youtube.com/watch?v=10NnFCtA4Wc

Comments are closed.