Schotselectie San Antonio Spurs

Hier staat de video komen die is gebruikt bij de coachclinic in Soest op 13 januari 2013. In de video staan een aantal aanvallen van de San Antonio Spurs tegen de Celtics. De wedstrijd werd gespeeld op 15 december 2012. Eindstand was 103-88.

please install flash

De aanvallen die zijn geselecteerd zijn voorbeelden bij een kort verhaal over statistieken. In de coachclinic is gesproken over over schotselectie en het zo efficiënt mogelijk benutten van balbezit. In de voorbeelden is te zien dat elk schot van San Antonio voldoet aan de eisen van de hoogste efficiency. In de NBA is dat de lay-up, een vrije worp of de corner three. De spelers vullen deze positie continue in. Bij elke baseline penetratie wordt de weakside corner gevuld. Het vereist dus goede spacing en beweging zonder de bal. Alle spelers bewegen als de bal beweegt. Hierdoor ontstaat er een continue bewegende verdediging die aan het reageren is op de aanvallers. Voor de aanvallers creëert het een situatie dat er meerdere opties in de aanval zijn. Er is steeds de keus om voor een lay-up te gaan of een open driepunter te nemen.

Het schot van Matt Bonner uit een 2e actie na het screen is een uitzondering op de regel. Maar ook hier zit een idee achter. Onderzoek wijst uit dat een schot uit een pass een veel hogere efficiency heeft dan een schot uit een dribbel. Verder heeft een open schot een hogere efficiency dan een contested schot. Common sense, zou je zeggen, maar dat is niet helemaal zo. Onderzoek laat zien dat een open schot van willekeurig welke speler moet worden gekozen boven een contested schot van een sterspeler. De NBA heeft een speciale site waarop de resultaten van haar tracking camera’s is te zien in analyses. Veel (zeker niet alles) is openbaar. De volgende fase in basketball analyse. De volgende stap zijn een nieuwe generatie coaches die weten hoe ze deze overvloed aan informatie kunnen gebruiken om hun aanval en verdediging efficiënter te maken. Een uitdaging aan ons allen!

 

 

Geef een reactie