Het eerste artikel op de site wordt een artikel over schottechniek. Deze artikelen zijn in de loop van de jaren geschreven en worden hier gepubliceerd.
Over het algemeen wordt het schot gezien als de belangrijkste fundamental in aanvallend basketbal. Of dat zo is, blijft de vraag, waar een leuke discussie over op te zetten is. Het hoort in ieder geval tot 1 van de belangrijkste fundamentals. Goed schieten betekent dat het veld groter wordt voor een speler, dat de verdediging verder naar buiten moet gaan verdedigen.
Mijn ervaring is dat veel jeugdcoaches het schot niet aanleren of verbeteren, maar een speler laten schieten en weinig of niet corrigeren. Dit wordt veroorzaakt doordat dat schieten een gecompliceerde techniek is en het niet altijd duidelijk is waar naar te kijken als coach om goed te kunnen corrigeren. Daarom staat in dit artikel de vraag centraal: waar moet ik op letten bij het aanleren van het schot en hoe kan ik correcties zien en aanbrengen. Let wel: een schottraining is niet een speler zoveel mogelijk schoten laten nemen! Een speler moet eerst de techniek goed beheersen en daarna zoveel mogelijk repeteren.
De basis van het schot
Het voetenwerk, de stand van de handen en elleboog zijn essentieel om een schot goed aan te leren.
Hieronder een interessante video over het releasepunt van het schot met voorbeelden:
Hoofdcoach Kadi Gedar van het Nederlands herenteam heeft de stelling dat in Nederland veel te weining wordt geschoten. Met de aantekening dat een speler natuurlijk eerst technisch goed moet schieten, en dan veel schoten moet nemen. Bij de laatste Masterclass werd hem gevraagd hoeveel schoten, en hierop antwoordde hij dat het in ieder geval meer dan 500 schoten moesten zijn. Coaches in Nederland zijn geneigd om veel te laten spelen. Veel spelen gaat ten koste van de tijd voor dit soort schoten. Veel trainen is toch vaak 5-tegen-5 en hierin schiet elk individu te weinig. Tijd vinden in de training is daarom essentieel om een goede schutter te worden.