
Deze week start in Den Bosch een Fiba Europe Cup bubble. In een poule met Heroes Den Bosch en Donar Groningen speelt BC Parma uit Perm.
Heroes en Donar zitten in groep F samen met BC Parma uit Rusland. Om het kijkplezier voor de live-stream of Ziggo te vergroten, volgt hier een korte analyse wat we kunnen verwachten van BC Parma.
Donderdag 28 januari om 18:00 uur speelt Donar tegen Parma, een dag later speelt Den Bosch ook om 18:00 uur tegen Parma.
Er zijn 6 groepen dit seizoen in de Fiba waarvan 16 teams doorgaan naar de volgende ronde. Ook de 4 beste nummers drie gaan naar de volgende ronde.
BC Parma
Parma speelt al jaren in de VTB league, een competitie waar teams uit Rusland, Estland, Polen en Kazachstan in uitkomen. Het speelniveau is hoog omdat teams als CSKA Moskou, Khimki en Zenit St Petersburg ook in de Euroleague uitkomen. Kuban en Kazan spelen in de Eurocup, en Novogorod en Minsk spelen in de Fiba Champions League. Dat zorgt ervoor dat er veel goede spelers in de competitie spelen en de budgetten aanzienlijk zijn. Kleinere teams als Parma (€ 3,3 miljoen budget) zijn daarmee een aantrekkelijk team om voor te spelen. Parma doet het als middenmoter prima in de competitie. Ze hebben 5 wedstrijden gewonnen en 7 verloren.
Spelers
Een speler die opvalt, is de Litouwer Adas Juskevicius. Hij speelt op de shooting guard positie, is 1.93 lang, inmiddels 32 jaar en heeft een karrevracht aan Europese (Euroleague en Eurocup) ervaring. Hoort met een PER (Player Efficiency Rating) van 21 bij de beste 15 spelers van de VTB. Alex Shved, ex NBA en grote ster van Khimki gaat hem net voor met een rating van 22.5. Juskevicius speelt met shirtnummer 3.
Op de small forward positie speelt Zukauskas. Een bekende voor Donar fans omdat hij in de Champions League kwalificatie in 2017 bij Prienai uit Litouwen speelde. Hij is vrij groot en wordt daarom veel gebruikt in de post om een voordeel te creëren. Tot slot brengt de ervaren USA spelverdeler Lorenzo Williams (36 jaar), met veel ervaring in de Eurocup, rust en verdedigende degelijkheid in het spel.
Op de inside posities vallen vooral de Let Mareks Majeris (29 jaar) en de Serviër Boris Savovic (33 jaar) op. Zij scoren beiden gemiddeld zo’n 10 punten en pakken samen ruim 7 rebounds. Op deze positie speelt verder Vladimir Ivlev (30 jaar) die een groot deel van zijn carrière bij Kuban speelde maar nu met gemiddeld 19 minuten veel meer speelt (en ook bijdraagt). Het team heeft verder goede solide spelers.
Behalve kijken naar hoe deze spelers scoren, is het ook interessant wat ze doen om andere te scoren te laten komen. De inside spelers zijn actief zonder de bal, houden zo de help-verdediging bezig en dit geeft kansen voor de andere spelers om te scoren of aanvallende rebounds te pakken.
Verdediging
BC Parma speelt voor grote delen van de wedstrijd een man-to-man verdediging. Na dode spelmomenten doen ze dat over het hele veld. Deze pressing is vooral bedoeld om het spel te vertragen en druk op de bal te zetten. Er wordt soms gedreigd met een double teaming, maar dat gebeurt nauwelijks. De halfcourt verdediging is wel fysiek. De verdediging van de screens wordt (in de VTB) met intensiteit gedaan. Passes worden ‘gedenied’ (verhinderd) en redelijke druk uitgeoefend op de bal. Als variatie wordt na rust vaak overgegaan op een switching man-to-man verdediging waarbij Pick & Rolls en handoffs worden geswitched. In het filmpje hieronder een aantal voorbeelden. Aan het eind van het filmpje ook een situatie dat de switch voor kansen zorgt, die een tegenstander (in dit geval Heroes en Donar) kan benutten.
Aanval
In de aanval is veel structuur, vrijwel altijd wordt op de eerste of tweede pass gezocht naar een post-pass. Soms om 1-tegen-1 te gaan, maar vaker om van hier met screens en ‘cuts’ een open schot te creëren. Gemiddeld schiet het team ruim 38% vanaf de driepuntslijn, waarbij het hele team zoekt naar het open schot. Extra passes komen veel voor, bijna automatisch, ook als de verdedigende rotatie om iets anders vraagt. Door het wegvallen van Robert Johnson ontbreekt het wel een beetje aan (eigen) scorend vermogen. Johnson zag zijn teamgenoten weleens over het hoofd, maar zijn drang naar de basket en scorend vermogen heeft het team soms wel nodig.
Conclusie
Parma is door het niveau waarop het team speelt een geduchte tegenstander. Ze zijn gewend om tegen goede teams te spelen en krijgen goede en grote tegenstanders tegenover zich in de competitie. Daarbij komt dat ze al veel meer wedstrijden hebben gespeeld dan de Nederlandse teams.
Toch zie ik kansen voor de beide Nederlandse teams. In de VTB heeft het team het een na hoogste turnover percentage (18%) van alle teams. Dat betekent dat iets minder dan 1 van de 5 keer balbezit wordt weggegooid.
Door het vertrek van Johnson is ook een scorende factor weg uit het team. Het team moet het echt hebben van georganiseerd basketball met veel screens en een goede structuur. Als dat kan worden weggenomen, veel druk op de bal, wisselverdedigingen, en een fysieke manier van verdedigen dan komt het aan op de individuele kwaliteit van de verschillende spelers. En daar zit niet hun kracht. Naast Juskevicius en Mejeris zijn er niet veel die hierin mee kunnen helpen. Daarbij is de coach niet zo happy met turnovers en eigen initiatief dat op niets uitloopt. Teams uit Rusland hebben er toch een handje van om bij tegenslag vooral naar de ander te wijzen. Lukt het Heroes en Donar om naar dit punt toe te werken, dan geef ik ze een serieuze kans. Duidelijk is wel dat ze zelf eerst op een goed niveau moeten spelen!
Dit artikel is ook verschenen op de site van de Dutch Basketball League (DBL).
Deze analyse is gemaakt door gebruik te maken van:

