Elite A gaat bijna van start

*Update 11 maart 2021*

De wedstrijden zijn gespeeld en zoals hieronder staat beschreven, heeft Nijmegen het niet gered. Wel bijzonder, een nieuwkomer in de DBL had tot in het 4e kwart van de laatste wedstrijd een kans zich nog wel in de Elite A te spelen. De wedstrijd tegen Den Bosch ging uiteindelijk nog ruim verloren en daarmee is Nijmegen de afvaller in deze race voor een plek bij de beste 6 teams. Maar ze maken nog alle kans om via de play-offs toch weer tegen deze teams te stunten. Hier een update van de onderlinge stand tussen de Elite A teams.

Voor een aantal teams in de DBL komt er nog een spannende laatste wedstrijd aan die bepaald of ze in de Elite A (beste 6 teams) of Elite B (andere 6 teams) gaan spelen. Vanavond trapt deze laatste wedstrijdronde af met de wedstrijd in Leiden tegen Zwolle. Die wedstrijd zal geen invloed hebben, maar Den Bosch, Nijmegen, Den Helder, Rotterdam hebben nog wel allerlei situaties die ze het hoofd moeten bieden (zie uitgebreide uitleg hier). Naast Leiden en Zwolle is ook Groningen al zeker van een plaats in de Elite A.

Voor mij een aanleiding om te kijken hoe de teams die kans maken op een plaats bij de Elite A zich tegenover elkaar verhouden. Hieronder de stand in onderlinge wedstrijden.

In bovenstaande stand is al te zien dat op dit moment de onderste 3 teams elkaar niet veel ontlopen. Een winst van Nijmegen in Den Bosch zou beide teams op 2-4 brengen.

Voegen we aan bovenstaande stand de aanvallende en verdedigende efficiency toe, dan komt er een iets andere stand. Leiden steekt met kop en schouders boven de anderen uit met een net-rating van +14. Vooral vanwege hun zeer hoge aanvallende efficiency. Groningen en Den Helder volgen op afstand. De best verdedigende teams in deze onderlinge strijd zijn Zwolle, gevolgd door Rotterdam, Leiden en Groningen. Den Bosch, Den Helder en Nijmegen ontlopen elkaar niet veel met 110 punten tegen per 100x balbezit. Maar staan daarmee niet voor niets in de gevarenzone voor een plek bij de beste 6.

Tot slot deze stand nog verder uitgebreid met de doelpunten en tegenscores om een nog completere beeld te krijgen.

Ook hier is te zien dat Leiden met een gemiddeld doelsaldo van +11 per wedstrijd (in onderlinge duels tussen deze teams) het beste team van het moment is. Daarachter ontlopen 3 teams elkaar eigenlijk niet: Groningen, Zwolle en Rotterdam. Alle drie met een net-rating van +4. Voor Rotterdam met een veel minder budget een goede prestatie.

Een van de teams die de Elite A niet gaat halen, zal daarom waarschijnlijk komen uit het rijtje Den Bosch, Den Helder of Nijmegen. Nijmegen heeft wat betreft de bovenstaande statistieken het minst te zoeken in de Elite A. Zowel aanvallend (een rating van 97) als verdedigend (111) hebben zij in de onderlinge wedstrijden het slechtst gescoord. Voor een nieuwkomer in de competitie een geweldig resultaat tot nu toe. En gelukkig is dit de strijd op papier. Winnen ze de laatste wedstrijd in Den Bosch, dan maken al deze getallen helemaal niets uit!

Comments are closed.